Robienie zakupów Tematyka żywnościowa Wszystko o zdrowiu

Dlaczego warto pić sok z kiszonej kapusty i buraków

Jeśli szukasz soku z kapusty, koniecznie odwiedź ten adres.

Artykuły fermentowane po latach zapomnienia znowu powróciły na nasze stoły. Do kapusty i ogórków dołączają również nowe, przedtem mniej znane owoce i warzywa. Kiedy mówimy o leczniczych walorach żywności poddanej fermentacji nie sposób pominąć również napojów takich jak maślanka, kombucza czy wszelkiego typu zakwasy i soki z kiszonych warzyw. Zwłaszcza te ostatnie są warte zainteresowania – pozwalają w łatwy i błyskawiczny sposób dostarczyć naszemu ciału substancje potrzebne dla jego poprawnego działania.

Sok z kiszonej kapusty i buraków – jakie witaminy w nich znajdziemy?

Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający sporo związków mających pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Najważniejszym komponentem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za fermentację. Sok z kapusty, ogórków bądź pozostałych kwaszonek to również kopalnia witamin. Warta uwagi jest głównie wysoka zawartość witaminy C – zaledwie filiżanka tego napoju ma jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek warto również pić z uwagi na obecność witamin z grupy B, witaminy E i K oraz wysokie stężenie soli mineralnych.

Sok z kiszonej kapusty – dlaczego trzeba go spożywać?

Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, z powodu obecności bakterii fermentacji mlekowej dobroczynnie oddziałuje na nasz układ odpornościowy oraz pracę jelit. Na domiar tego liczne witaminy polepszają funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają objawy cukrzycy, depresji i szkorbutu, jak również pomagają walczyć z wyczerpaniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki winny poza tym sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak przykładowo wrzody żołądka lub refluks. Stanowią one też ochronę podczas kuracji antybiotykami i wzmacniają apetyt.

Dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]