Robienie zakupów Tematyka żywnościowa

Lubisz barszcz czerwony? Gotuj go na zakwasie z buraków kiszonych

Barszcz czerwony w butelce zamówisz na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Barszcze-czerwone/11.

Trudno jest uważać, że barszcz czerwony to potrawa tylko świąteczna, którą jemy przeważnie w trakcie Wigilii lub hucznych rodzinnych zabaw. Tam, gdzie obyczaj jedzenia posiłków z dwóch dań wciąż się utrzymuje, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stołach zarówno w formie zupy, jak i jako dodatek do innych posiłków.

Barszcz czerwony – zdrowa zupa obiadowa, ale też wyborna przekąska

Wydawałoby się, iż barszcz czerwony to łatwa do przygotowania zupa z buraków, która ogólnie nie jest bardzo pożywnym daniem. Jednakże właśnie jego kwaskowaty, a zarazem trochę słodki aromat powoduje, iż znakomicie dopełnia się on z innymi smakami. Możliwych “wkładek” do barszczu czerwonego jest multum – niektórzy przedkładają ziemniaki, jajko i kiełbasę, pozostali wrzucają weń pierogi z mięsem, grzybami bądź kapustą. Barszcz czerwony to nie tylko danie obiadowe, ale także smakowita przekąska bądź kolacja na ciepło – wrzący kubek tej zupy bardzo dobrze pasuje do bułki drożdżowej z mięsnym farszem bądź chrupiącego krokiecika z grzybami.

Należy zaakcentować, że barszcz czerwony, jeśli nie został zabielony śmietaną, jest zupą niskokaloryczną. Posiłek ten postrzegany jest za zdrowy, bowiem dostarcza organizmowi mangan, witaminy z grupy B oraz witaminę C, kwas foliowy, jak również dużo żelaza, i z tej przyczyny poleca się go anemikom. Jednak ze względu na to, że fundamentem tej zupy są buraki zawierające sporo cukru, a zarazem chętnie je się ją z dodatkami mających w składzie duże ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby, u których rozwinęła się cukrzyca.

Barszcz czerwony jest najsmaczniejszy z dodatkiem zakwasu z kiszonych buraków!

Nie ma kanonicznej receptury na barszcz czerwony – każdy szef kuchni używa własnych ulubionych dodatków i w inny sposób doprawia tę potrawę. Niektórzy dodają do niego łyżeczkę cukru, żeby podbić naturalny słodkawy smak buraka, drudzy uwielbiają barszcz na ostro, dobrze pieprzny. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony jest najlepszy, gdy przygotowuje się go na zakwasie. Zupa na bazie zakwasu z buraków kwaszonych ma silniejszy, kwaśny smak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistą czerwoną barwą, a na dodatek dostarcza organizmowi więcej ważnych minerałów i witamin. Taki zakwas z kwaszonych buraków można rzecz jasna przygotować samemu, lecz okres fermentacji trwa minimum tydzień. Jeżeli jednak znienacka nabierzesz ochoty na tę zupę, absolutnie nie musisz na nią czekać – po prostu kup butelkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie albo przez internet.

Dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]