Robienie zakupów Tematyka żywnościowa Wszystko o zdrowiu

Sok z kiszonej kapusty i sok z kiszonego buraka – właściwości

Więcej o soku z kiszonych buraków na artmankiszonki.pl.

Kiszonki używa się w słowiańskiej kuchni od wieków. Od paru lat jednak często mówi się również o własnościach zdrowotnych soków z kiszonych warzyw, zwłaszcza z buraków oraz kapusty. To prawdziwy tzw. super żywność, która teraz często pojawia się na półkach marketów w działach z przetworami.

Sok z kiszonej kapusty – właściwości i zawartość

W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty spożywał bodaj każdy z nas. Nasze babcie samodzielnie kisiły kapustę na bazie rodzinnych przepisów, a po skonsumowaniu kapusty częstokroć dawały swoim wnusiom szklaneczkę z sokiem, wyjaśniając, że napój jest kwaskowaty, ale niezwykle zdrowy. I to jest prawda! Sok z kiszonej kapusty to właściwie bomba witaminowa! Ma on w składzie bardzo duże ilości witaminy A, C, E oraz PP, jak również rozmaite minerały, jak m.in. żelazo, sód oraz potas. Wiele osób miewa problem z przywyknięciem do cierpkiego posmaku tego soku, niemniej jednak zaleca się sięgać po niego systematycznie, gdyż usuwa toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, jest on grzybo- i bakteriobójczy, usuwa toksyny z organizmu i ma dobry wpływ na pracę jelit, a więc może wspomagać proces odchudzania. Przede wszystkim zaś pomaga uzupełnić niedostatek witaminy C, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu oraz chroni przed częstymi przeziębieniami. Z uwagi na zawarte w nim żelazo sok z kiszonej kapusty podaje się też osobom, chorym na anemię. Rzecz jasna, nawet ze zdrowym przetworem nie wolno przesadzać – zaleca się pić około 250 ml soku na dzień.

Sok z kiszonych buraków jest równie prozdrowotny!

Sok z kwaszonych buraków jest innym odżywczym sokiem, który stosujemy od lat do gotowania i który konsumujemy również jako przekąskę. Posiada on masę witamin i ma właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Sok ten podnosi odporność: obniża ciśnienie, podnosi koncentrację, a równocześnie dobrze wpływa na przemianę materii. Pomimo że buraki wyróżniają się pokaźną zawartością cukru, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego IG i może być pity przez osoby cierpiące na cukrzycę. Nie rekomenduje się jednak jego konsumpcji przez osoby cierpiące na choroby nerek bądź reumatyzm, a także paniom w ciąży i karmiącym piersią.

Jeśli nie masz możliwości, aby przygotować soki z kiszonek samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym markecie bądź zamówić wprost w sklepie internetowym producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki trzeba magazynować w chłodzie.

Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.

Dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]