Jeśli chcesz kupić sól himalajską, koniecznie sprawdź superbutelki.pl/pl/c/Sole/119.
Składnikiem potrzebnym do właściwego funkcjonowania naszego organizmu jest sól. Jakie właściwości ma sól kłodawska oraz sól himalajska? Dlaczego powinno się wykorzystywać je podczas gotowania?
Atuty różowej soli himalajskiej
Sól kuchenna to jedna z najważniejszych przypraw, która świetnie uwydatnia smak potraw. Chociaż nieumiarkowane użycie soli ma niepożądane oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozsądne dawki (nie więcej niż 6 g w ciągu 24 godzin) są niezbędne dla właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, czyli w pierwiastek odpowiadający za podtrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych typów soli jest różowa sól himalajska pochodząca ze złóż liczących prawie 250 mln lat. Składnik ten zawiera wiele wartościowych pierwiastków oraz minerałów, takich jak magnez, wapń czy potas, a zarazem nie posiada niebezpiecznych komponentów i zanieczyszczeń, takich jak toksyczne metale ciężkie. Różowa sól himalajska doskonale uwydatnia smak potraw i jest dostępna zarówno w postaci drobnych, jak i grubszych kryształków.
Sól kłodawska – źródło cynku, wapnia i magnezu
Sól kłodawska niejodowana natomiast to składnik o wysokim stopniu czystości – posiada ok. 97% chlorku sodu i stanowi świetny do tradycyjnych przetworów. Jest między innymi kopalnią potasu, cynku czy wapnia, innymi słowy pierwiastków niezbędnych do zachowania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska pochodzi z kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie jest poddawana , toteż nie zatraca swoich właściwości i jest łatwo przyswajana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest szeroko wykorzystywana nie tylko w gastronomii, ale również sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.
Dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]