Jednym z najbardziej stabilnych chemicznie materiałów jest stal nierdzewna. Nie reaguje z kwasami, nie rdzewieje i nie traci swoich parametrów nawet w ekstremalnych temperaturach. Jest to związane z zawartością chromu, który przy kontakcie z powietrzem wytrąca się ze stopu i formuje na powierzchni niedostrzegalną gołym okiem powłokę. Chroni ona stal przed negatywnym wpływem rozmaitych substancji chemicznych, a także polepsza jej odporność na nieprzychylne warunki. Dzięki tym właściwościom zbiorniki ze stali nierdzewnej są wykorzystywane w wielu obszarach przemysłu.
Zbiorniki nierdzewne dla przemysłu kosmetycznym
Z uwagi na fakt, iż stal nierdzewna nie reaguje z związkami chemicznymi wykorzystywanymi w procesie wytwarzania kosmetyków, wykonane z niej zbiorniki są w szerokim zakresie stosowane w tej branży. Używa się ich zarówno do przechowywania znacznych ilości gotowych mieszanek, jak i w procesie produkcyjnym. Wymienione wyżej właściwości powodują, iż zbiorniki ze stali nierdzewnej są również znakomitym rozwiązaniem dla zakładów produkujących i przetwarzających materiały opałowe oraz dla branży chemicznej.
Zbiorniki fermentacyjne w branży spożywczej
Zbiorniki ze stali nierdzewnej są często używane w przeróżnych przedsiębiorstwach z szeroko pojętej branży spożywczej – w zakładach przetwórstwa czy też placówkach gastronomicznych. W gorzelniach, browarach czy piekarniach wszędzie spotyka się zbiorniki fermentacyjne także wyprodukowane z tego materiału. Oferta firm zajmujących się produkcją zbiorników nierdzewnych cieszy się powodzeniem w branży spożywczej głównie dlatego, że na tego rodzaju pojemnikach nie zbiera się osad, który mógłby sprzyjać zanieczyszczeniu ich zawartości dzikimi drożdżami lub mikroorganizmami.